Martiniquei Rumnapló

Gyakran tartják egy-egy koktél alapanyagnak, pedig az igazi rum sokkal több ennél. A rum egyik otthonában, Martinique-en csak jó minőségű rhum agricolek vannak.

A rum az, aminek parfümös illata van és kólával keverve isszuk a szórakozóhelyeken? Nem, az nem az igazi rum. Sem a habos pina colada amit a medence oldalán kortyolgatunk. A rumot sokan nem egy komplex szeszes italnak tartják, hanem egy keverhető italnak, amelyet a különböző partikon bármivel összelehet keverni. 

Rumos hordók

Martinique jó minőségű rum helyszínei

A rumot először a karibi térségben desztillálták a 17. században, amikor a császári európai hatalmak váratlanul kitűzték a zászlóikat a vulkanikus hegygerincekre és a távoli szigetvilág sodródó homokpartjaira. A cukornád ültetvényekkel gyorsan lefedték az egész szigetet, és hamarosan rájöttek, hogy alkohol tartalmú ital készülhet a cukorfinomítási folyamat melléktermékéből, a melaszból. Míg a szesz pontos eredete továbbra is homályos, úgy véljük, hogy a rabszolgák, akik ezeken az ültetvényeken dolgoztak az elsők voltak, akik ezt az anyagot desztillálták és fogyasztották a ma ismert formájában.

A rum azonnal divatos lett az új világban a gyarmatok között, és gyorsan olyan jövedelmezővé vált, mint a rabszolga és a cukor kereskedelem. Valójában a rum annyira fontos volt az amerikai gyarmatokon, hogy ösztönözte a brit cukor törvény megalkotását – azonban az anyaország számára való kedvező adóztatás az egyik lépcsője volt annak, hogy rövidesen kitört az amerikai függetlenségi háború.

A karibi gyarmatok tucatjai saját anyaországaiknak készítették a likőr saját változatát, ezért ma a rum három kategóriába sorolható fel: brit, francia és spanyol. Természetesen bonyolult a történet és vannak kivételek, de a brit és a spanyol rumok melaszból készülnek, míg a francia rumok nádléból származnak. A melasz alapú rumok létrehozásakor a tökéletesítés legfontosabb eleme maga a lepárlási folyamat, de a francia rumoknál a folyamat inkább a boréhoz hasonlítható. Az ital ízét az ízprofilokat befolyásoló környezeti tényezők határozzák meg.

Cukornád ültetvény

„A különbség az erősség,” magyarázza Benjamin Jones, a Rhum Clément igazgatója, amelynek székhelye Martinique. Valójában a francia sziget olyan más minőségű és ízű rumot állít elő, hogy AOC-t, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelölés kaptak. Olyan ez, mintha a francia Champagne-régió lenne az egyetlen hely, ahol valódi pezsgőt lehet előállítani, és a világ többi részén készült pezsgőt pezsgőbornak kellene nevezni.

A Martinique-i rumot rhum agricole-nak hívják, és „ez a természetes belépési pont a rum világába”, folytatja Jones. „A kézműves sörfőzdék ezekben a napokban nagyon divatosak, és a whisky ízeinek feltárása népszerű az ivók számára - csak természetes, hogy a rumnál is megfigyelhető ez.” A rum, mint kiderült, ma már a vodka és a whisky után a világ harmadik legjobban fogyasztott itala. „Amikor rhum agricole-t fogyaszt, méltányolni fogja az ízek természetes összetettségét - egy ízben észre vehetjük, hogy a sziget melyik oldalán nőtt a cukornád.”

Rhum agricole

Bár a rhum agricole messze nem része a szokásos kínálatoknak, például amikor egy rum-alapú koktélt rendelünk a tiki bárokban világszerte, viszont az ital könnyen megkóstolható Martinique látogatása során. Tucatnyi szeszfőzde betakarítja a cukornádat a sziget különböző szegleteiből, mindegyikük saját változatát készíti el a megérdemelt, „terroir” (önálló karakterrel rendelkező vidék) gazdag szelleméből. A szigeten található éttermek is a helyi választási lehetőségekkel ellátott „rum autókat” választják. Sok étterem már jó hírnevet szerzett magának azzal, hogy a legjobb rumokat kínálják.

A sziget nem hivatalos koktélja a Planteur, amelyben friss gyümölcslé, szirup, és jó minőségű rum található. 

Rum autó

Kezdje el a rum túrát a sziget nyugati részén lévő Distillerie Depazban, a félig aktív vulkanikus szurdok lábánál, a Mount Peléenél. A turisták nem valami lelkesek a kiállítási kirakatba mutatott régi desztilláló relikviáktól, még mindig inkább a hihetetlen tengerparti kilátást és a hatalmas kastélyt szeretik. Egy helyi étteremben megkóstolhatja a Depaz rum helyi verzióját, illetve a megkóstolhatja a kreol konyhát is és még egy zsúrkocsit is kap, amin elhelyezheti az italát. 

Depaz rum hordók

A martiniquei rum helyes megítélése az, hogy ez egy kortyolható, ízlelhető rum, nem pedig egy keverhető folyadék. De ahhoz, hogy így értékeljük a rumot el kell mennünk Sainte Marie-be, hogy megkóstoljuk a Saint-James rumot.  A kóstoló helyiség egy régi gyarmati házban található, amely bemutatja az 1760-as évek végéig tartó kereskedelem eszközeit is. A Saint-James modern szeszfőzde az utca túloldalán fekszik, a közeli pálmafák felett. 

Jones rumnak, Clémentnek is van egy lepárlóüzeme, amely megér egy megállót, mert nemes munkát végez az ital örökségének elmagyarázásával a nagy birtokán. A Le Francois közelében található délkeleti Habitation Clément nagyrészt a rhum agricole szülőhelyének tekinthető. Megőrzött ültetvényektől egészen az új sörfőzdékhez használt valódi hordós pincékig tart. Többféle ajándéktárgyat is vásárolhat, amely a rumhoz kötődik – tökéletes ajándékok, még abban is segítenek itt, hogy hogyan kell jól megkóstolni a rumot. 

Martiniquei Rumnapló

Martiniquei Rumnapló

A franci rum egyik otthonában, Martinique-en jó fajta rumokat lehet kóstolni. Azonban érdemes tudni még az utazás előtt, hogy mit érdemes tudni az itteni rum készítésről, és általában a rumokról.

Martiniquei Rumnapló

Szolgáltatások

Bátran állítjuk, hogy szolgáltatásaink sora kiválóan alkalmas utasaink, partnereink, megrendelőink széleskörű igényeinek maximális kielégítésére. Cégünk küldetése az, hogy megkönnyítse az Ön által legfontosabb célok elérését, legyen szó egy könnyed nyaralásról, egy üzleti útról, vagy egy nagyvállalati ebédről. Cégünk átfogó - de nem felületes - megoldást kínál azokra a mindennapi problémákra, amikkel egy rendezvényszervezés vagy egy utazás járhat. Tapasztalt munkatársaink hatékony és gyors együttműködésében garantáltan nem fog csalódni.

Szolgáltatások

Beutazás

Cégünk beutazással és beutaztatással is foglalkozik. Magyarországra utazna vagy utaztatna? Állunk rendelkezésére! Vállaljuk üzleti ebédek, meetingek, konferenciák vagy esküvők lebonyolítását is külföldön és belföldön egyaránt. Munkatársainkat folyamatosan képezzük, kínálatunkat naponta frissítjük a legaktuálisabb ajánlatokkal, így naprakész és gyors ügyintézést vállalunk minden kedves régi és új utasunknak, vendégünknek, ügyfelünknek. Ha Magyarországra szeretne utazni, biztosan megtaláljuk az Önnek legmegfelelőbb helyszínt és programokat.

Beutazás

Kiutazás

Nyaraló programjaink, last Minute útjaink, városlátogatásaink, körutazásaink és hajóútjaink között biztosan meg fogja találni az Önnek legmegfelelőbb ajánlatot. Fakultatív Céges és incentive útjaink nem csak kiemelkedő minőségük miatt váltak népszerűvé, hanem azért is, mert költséghatékony megoldásokkal tudtunk szolgálni Partnereinknek. Legyen szó hajóutakról vagy távoli desztinációkról, a MultiGo garantáltan felejthetetlen utazást fog Önnek szervezni. Egyedi ajánlataink között biztosan megtalálja a számítását.

Kiutazás

Rendezvényszervezés

Helyezze megbízható kezekbe a party-élményeit, hagyja, hogy elintézzük a szervezést Ön helyett, legyen sikeres a magán és vállalati életében rendezvényeink segítségével. Élvezze a saját rendezvényét, a MultiGo szórakoztató ötleteivel a rendezvényeken és a partykon nem csak szórakozhat, hanem komoly sikereket érhet el. Természetesen valamennyi szolgáltatásról gondoskodunk, amelyek elengedhetetlenek egy jól szervezett rendezvényhez: gyönyörű hostessek, fotósok, videofelvételek, előadóművészek, műsorok, előadók, hangosítás, zenészek és DJ-k.

Rendezvényszervezés

Segítséget szeretne?

Sok a bizonytalanság, nem tudja hova vagy hogyan utazzon?
Mikorra szervezze a vállalati konferenciáját, vagy hova?
Hagyja, hogy munkatársaink segítsenek a döntésében.

A legjobbakkal szövetségben.

Utazási Központunkban megtalálja a teljes utazási piac kínálatát a magyar utazásszervezők utazási ajánlataitól kezdve az osztrák és német árualapon át a külföldi desztinációk helyi szervezőitől kapott ajánlatokig. Segítünk a tervezésben, szervezésben, igény szerint pedig a lebonyolításban is. Mind utazásszervezőként, mind utazásközvetítőként a legjobb ajánlatokkal várjuk irodánkban! Nem kell órákig keresgélnie vagy stresszelnie a szervezés miatt, mi megtaláljuk Önnek a legmegfelelőbb utakat.

Accor logo
Corinthia logo
Ritz logo
Four Seasons logo
Hilton logo
Emirates logo
Quatar Airlines logo
Turkish Airlines logo